COVID-19 RISCĂ SĂ LASE O GAURĂ FINANCIARĂ ÎN BUGETUL ORAŞULUI REZINA

COVID-19 RISCĂ SĂ LASE O GAURĂ FINANCIARĂ ÎN BUGETUL ORAŞULUI REZINA

# Bugetul oraşului Rezina ar putea avea o gaură de peste un milion șapte sute de mii de lei. Potrivit autorităţilor locale, Producătorul de ciment  “Lafarge Holcim Moldova ”,

unde primăria deţine acţiuni, ar putea să nu achite dividendele în acest an,

din cauza pandemiei de COVID-19: Din Bugetul orașului Rezina de peste 40 de milioane 400 de mii de lei, are prognozate cele mai mari venituri din Transferuri  de la bugetul de stat în valoare de peste 20 de milioane de lei, majoritatea, mai exact 18 milioane 600 de mii – fiind  cu destinaţie specială. Altă sursă importantă de venit prognozat, sunt  Defalcările din impozitul pe venit al persoanelor fizice – 13 milioane de lei, colectate în proportie de 78 la sută. Pe locul trei în topul veniturilor planificate în valoare de PESTE un milion 700 de mii sunt dividendele obţinute din acțiunile Primăriei deținute la LAFARGE, care potrivit unor estimări există riscul să nu fie achitate.

# Ala Iftodi, CONTABILA PRIMĂRIEI ORAŞULUI REZINA

Există riscuri pentru toate liniile de venituri: Dividendele  Lafarge 1750 000 pot sa nu fie achitate, iar impozitele sunt colectate puțin peste peste  70 % în primele cinci luni ale anului.

 La capitolul cheltuieli, trei cele mai mari linii de cheltuieli, din bugetul oraşului Rezina este împărţit astfel: pentru întreţinerea celor patru grădiniţe din localitate sunt alocate peste 18 milioane de lei, din care 12 milioane merg spre salarizarea celor 220 de angajați din grădinițele orașului. Pe locul doi în topul cheltuielilor din anul curent, sunt Nouă milioane de lei, prognozate pentru Gospodăria de Locuinţe şi Servicii Comunale. Practic întreaga sumă este prognozată pentru amenajarea oraşului, deservirea sistemului de iluminat public și întreținerea gunoiştilor. Dacă vorbim despre aparatul primăriei, atunci pentru acest sunt cheltuite peste 5 milioane de lei. din care jumătate merg spre salarizarea celor 30 de angajaţi din aparatul primăriei, o altă parte – spre  achitarea energiei electrice pentru Iluminatul stradal al din oraș și suburbiile Rezinei. Dacă riscurile vor afecta o parte din veniturile prognozate, și unele linii de cheltuieli ar putea suferi modificări, spun autoritățile publice locale:

# Simion Tatarov, PRIMARUL ORAŞULUI REZINA: ” Riscurile sunt. Un următor val care ar putea să vină peste noi care este de altfel și prognozat de Organizația mondială a Sănătății, ar putea să ne blocheze activitatea, și să ajungem în imposibilitate de a asigura salarizare Specialiștilor din domeniul educației timpurie adică din grădinițele din oraș (patru la număr avem) Și personalul care este la nr. 245 de angajați , Iată asta ar fi un risc important. Totodată mai sunt și serviciile care sunt contractate de către aparatul primăriei de către întreprinderea municipală de servicii comunale locative Rezina , care prestează servicii de amenajare, Și de a întreține orașul într-o stare sanitară  normală. În cazul când vom ajunge Într-o incapacitate de plată normal că va trebui să renunțăm la mai multe servicii care sunt astăzi prestate comunității.- Soluțiile sunt să avem grijă să ne îngrijim departe venitului de executarea bugetului departe de venituri , să ridicăm în măsura posibilităților Interdicțiile, Maxim cat ne putem permite, că agenții economici din teritoriul administrat, să se miște maxim repede,  să-și câștige pâinea de toate zilele, Se achite taxele și impozitele, Adică să creăm condiții normale de activitate la tot ce se mișcă În teritoriul primăriei.

# Iar pentru a nu reduce din cheltuieli, acum este importantă asigurarea veniturilor la buget:

# Simion Tatarov, PRIMARUL ORAŞULUI REZINA: ”Depunem efortul ca să asigurăm lucrările la buget, adică executarea bugetului la partea de venituri ,și totodată chiar astăzi am avut o licitație de înstrăinare a patrimoniului public de darea în arendă A bunurilor proprietate publică ca să ne asigurăm și din alte surse veniturile la buget.

# Pentru comparație: orașul Rezina are un buget de 40 milioane de lei la o populație de 12 mii de locuitor, Bugetul orașului vecin- Șoldănești este de 2 ori mai mic, ca și numărul populației, dealtfel.  În același timp, municipiul Orhei are un buget de peste 300 de milioane de lei la o populație de circa 25 de mii de locuitori.

Alina Odobescu, Marina Zaharova, Voceata.

Comentarii

Share this post