ORAȘE SELECTATE PENTRU REVITALIZARE URBANĂ

ORAȘE SELECTATE PENTRU REVITALIZARE URBANĂ

# Orașul Rezina a fost selectat pentru a fi revitalizat urban în următorii trei ani. Mai exact, vorbim despre modernizarea terasei a doua a orașului Rezina, ce cuprinde străzile Păcii, Orhei, Tinereții, Neculce, Ion Aldea Teodorovici, teritoriul aferent scărilor (str. 27 August – str. Păcii – str. Lomonosov).

Simion Tatarov, PRIMARUL ORAȘULUI REZINA.”Urmare a consultărilor publice cu cetățenii, am ajuns la concluzia că centrul istoric al orașului nostru de altădată, a ajuns într-o situație degradantă. Aici locuiesc cei mai mulți nou-născuți, aici locuiesc cele mai multe persoane de vârsta a treia și totodată, au ajuns într-o situație precară. Datorită programului respectiv cu asistența Guvernului polonez, ne propunem în următorii trei ani, să schimbăm gradul de confort și calitatea vieții cetățenilor din această zonă. Să elucidăm situația criminogenă care, o atestăm cea mai înaltă pe strada Păcii și, să avem condiții mai bune , mai frumoase de viață”

# Potrivit autorităților locale, Revitalizarea Urbană a orașului, presupune,  în anul 2020, modernizarea infrastructurii rutiere, deschiderea pe terasa de mijloc a orașului, a unui Teren sportiv multifuncțional,  amenajat cu suprafață artificială, îngrădit și iluminat pe timp de noapte, precum și a terenurilor de fitness și de joacă pentru copii. 

VOCILE CETĂȚENILOR: LOCUITOARE A STRĂZII PĂCII, DnaAngela – mămică tânără. ” Parcul din fața bisericii să fie bancuri pentru bătrâni, pentru copii, pentru a sta la umbră. Străzile să fie renovate,  de amenajat niște vazoane cu flori de pus niște copaci mai frumușei.  Asta înseamnă că dacă punem totul viu și frumos, o să arătăm mult mai frumos ca-n Europa și la noi cu toate că este o țară foarte mică cît o palmă cum se spune….”

LOCUITOARE A STRĂZII PĂCII, Dna Nina – pensionară. ”eu trăiesc aici de 45 de ani, drumul nu o fost niciodată reparat, și în locul acesta, dacă vreți veniți și vă scăldați si prindeți pește și praful tot se duce prin apartamente. Toți spun că o să facă , o să facă, deja vreo câțiva primari au fost și nimeni nu s-a apucat să facă. Noi ne-am apucat aici cu tineretul să facă la copii să aibă unde să se joace..”

LOCUITOARE A STRĂZII ALDEA TEODOROVICI, D-na Marina  – profesoară

Drumul acesta cu pavaj eu îl țin minte din copilărie, el trebuie parțial renovat, acesta este istoria orașului…….. E clar că totul o să fie făcut pentru oameni, se face mult, dar trebuie să fie și atârnarea oamenilor, să fie foarte responsabili, să nu aștepte ca cineva să facă… toți noi împreună… să fie și contribuția omului.., e ușor de spus că cineva o să vie și o să facă, nu, numai noi toți împreună..Ar fi bine să fie și opriri pentru transportul urban de pe str.Păcii, să fie dezvoltată infrastructura pentru oameni….

+SINCRON VALERIU RUSU, PREȘEDINTELE AO ADR HABITAT, PARTENER

”este foarte important în contextul bugetării participative, adică atunci cînd cetățenii se implică și ei la gestionarea unui procent oarecare din banii destinați pentru investiții de dezvoltare într-o localitate și în cazul dat merge vorba despre or.Rezina, cartierele din str.Păcii. Cred că este o abordare foarte importantă și cetățenii trebuie să conștientizeze acest lucru, de participarea și implicarea lor depinde foarte mult cum v-a arăta localitatea, dar  un rol foarte important îl joacă și consilierii, pentru că consilierii au vre-o 11 roluri în actul lor de guvernare, după ce li s-a delegat puterea în actul electoral, deci în mod democratic ei trebuie să uite de interesele de grup și de  partid și să se axeze pe calitatea vieții cetățenilor și aici am în vedere și mă refer la rolurile lor de decident, de finansist, de lider, de comunicator, de atragere a finanțelor și multe, multe alte lucruri care sunt importante și dacă ei vor reuși în aliaj, într-un aliaj durabil cu primăria, cu primarul care el este decident, ca oordonator principal de credite, să impice cetățenii și să participe în aceste procese de dezvoltare și guvernare. Eu cred că nivelul de dezvoltare și de guvernare locală se va ridica la nivelul cetățenilor și tuturor factorilor interesați de orașul nostru.

Revitalizarea Urbană a orașului Rezina pentru anii 2020-2023 face parte din proiectul „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională a Moldovei pentru anii 2016-2020 în domeniul politicii urbane și de dezvoltare urbană” implementat și cofinanțat de statul polonez.  Sprijinul european pentru Rezina, în acest proiect va constitui 375 de mii de lei, investitor principal fiind Primăria orașului Rezina cu 900 de mii de lei. Alături de Rezina, de revitalizare urbană vor mai beneficia alte șapte orașe: Sîngerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti, Străşeni, Cahul şi Ştefan Vodă. …  

Tamara Grădinaru, VOCEA TA

Comentarii

Share this post