BUGETUL SPITALULUI RAIONAL REZINA

BUGETUL SPITALULUI RAIONAL REZINA

CINE ACHITĂ PENTRU PACIENȚII CE NU POT SAU NU VOR SA PLĂTEASCĂ?

Potrivit raportului de activitate a Spitalului raional Rezina, prezentat fondatorului, instituția medico-sanitară a gestionat în anul 2019, un buget de peste 26 de milioane de lei, iar cele mai mari linii de cheltuieli merg pentru Salarizarea celor peste 240 de personalului, pentru Medicamente şi alimentaţie, și pentru Achitarea utilitatilor. Cea mai mare sursă de finanțate a Spitalului raional Rezina, sunt banii primiți din contractele negociate la Compania Naţională de Asigurări în Medicină –  22 de milioane de lei; Medicamentele primite centralizat prin programe speciale și Alocațiile Fondatorului, adică a Consiliul Raional Rezina. O sursă suplimentară de finanțare sunt banii acumulați de spital din servicii medicale prestate contra plată, pacienților neasigurați. Din acești bani au loc reparațiile curente în cadrul instituției.

Nina Postu, DIRECTOARE, SPITALUL RAIONAL REZINA:

Deci a fost planificat si practic realizate 1 800 000 lei. Acestea sunt servicii contra plată acordate pacienților neasigurați și aceste cheltuieli sunt folosite pentru fortificarea bazei tehnico-materiale a Instituției pentru a acoperi cheltuielile de spitalizare a pacienților neasigurați, care nu au posibilitatea să achite serviciile de spital. 

O problemă este  costul serviciilor medicale presatate pacienților care nu pot, fie  nu vor șă-și cumpere o poliță obligatorie de asigurare medicală, dar nici nu au cu ce își plăti tratamentul .Șefa instituției, spune că doctorii nu refuză aceaste categorii de bolnavi, iar mai târziu, nici autoritățile locale, nici Compania Naţională de Asigurări în Medicină, nu acoperă aceste cheltuieli, care ajung la circa jumătate de milion de lei în fiecare an:

Nina Postu, DIRECTOARE, SPITALUL RAIONAL REZINA:

Aceasta este o problemă și cu părere de rău aproximativ 500 000 lei anual sunt bani care sunt cheltuiți pentru acoperirea serviciilor medicale a pacienților care nu au posibilitatea de plată și nici autoritățile locale nu ne acoperă aceste cheltuieli, sunt cheltuieli proprii.

Astfel, cheltuielile sunt acoperite din casa Spitalului, unde vin banii din prestări servicii companiilor sau pacienților neasigurați. Potrivit administrației, cei circa jumătate de milion de lei, care ar fi putut merge, în fiecare an, la procurarea utilajelor necesare sau la stimularea perosnalului medical, se duc pentru aceste cheltuieli neprevăzute. Pentru anul curent Spitalul din Rezina a negociat cu CNAM un contract de 24 de milioane de lei – cu aproape 2 milioane de lei mai mult, comparativ cu anul precedent. Alte 124 de mii de lei, au fost alocate de fondator, în luna mai, pentru prevenirea și controlul COVID-19 în raionul Rezina.   

Letisia Dascal – VOCEA TA

Comentarii

Share this post