Școlile din Moldova, renovate din banii Băncii Mondiale.

Școlile din Moldova, renovate din banii Băncii Mondiale.

ȘANTIER LA LICEUL ALEXANDRU CEL BUN DIN REZINA

#Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova”, gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și realizat de „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” a ajuns în zeci de școli din țară, iar de unul dintre subproiecte beneficiază  și Liceul teoretic Alexandru cel Bun din orașul Rezina. Așa că sediile instituției s-au transformat, în ultimele trei luni, adevărate șantiere:

Alexandra Rusu, DIRECTOAREA L.T. ”ALEXANDRU CEL BUN”, REZINA: “Schimbările vor fi colosale. Dacă punem primul accent pe blocurile sanitare, pentru că ele se renovează totalmente, deci vor corespunde tuturor cerințelor sanitar-igienice. A doilea va fi schimbată țeava de apă si canalizare, atât externă cât și cea internă, sistemul de încălzire. Va fi reparată cantina, ne referim însăși la blocul de preparare a hranei și cu toate anexele, deci unde va fi o reparație capitală. Desigur că sistemul antiincendiar, de nivelare si sistemul de sonorizare și internet”

 

# Astfel investiția de peste 11 milioane de lei prevede renovarea sistemului de ventilare , a rețelelor interioare de apă și canalizare a echipamentului electric, instalarea sistemului de semnalizare de incendiu și pază,  construcția centralei termice și renovarea rețelelor exterioare de apă și canalizare, a rețelelor termice și de gazificare, procurarea și montarea utilajului tehnologic și renovarea rețelelor inginerești a centralei termice, reparația blocurilor sanitare. Unele dintre aceste rețele nu au mai fost reabilitate timp de trei decenii . 

Alexandra Rusu, DIRECTOAREA L.T. ”ALEXANDRU CEL BUN”, REZINA: “Din anul 1986, de când s-a dat in exploatare instituția.”

# Potrivit administrației liceului, lucrările ar trebui să fie finalizate în martie 2021 și fără necesitatea contribuții financiare ale primăriei sau ale Asociației părinților:

Alexandra Rusu, DIRECTOAREA L.T. ”ALEXANDRU CEL BUN”, REZINA: “Deci, contribuția este a Băncii Mondiale deci prin intermediul Agenției Internaționale de Dezvoltare, contribuția primăriei și a instituției este de 0 lei. Vom  vedea la sfârșit dacă va fi necesar ceva și dacă vor dori părinții să contribuie, dar până la moment nu.

# Ministerul educației a anunțat presa, că cinci dintre cele opt școli, care beneficiază de acest proiect, deja sunt pe final de renovare, iar lucrările –  finisate în proporție de 97 de procente sau chiar sută la sută. Totodată, directorii școlilor beneficiare de investiții, la care lucrările de renovare sunt încă în desfășurare, au dat asigurări că acest fapt nu va afecta siguranța copiilor care urmează la toamnă să revină la ore. Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.

LETISIA DASCĂL, VOCEA TINERILOR ÎN TELEVIZIUNEA REGIONALĂ

Comentarii

Share this post