CREȘTE NUMĂRUL MINORELOR CARE AU DEVENIT MAME ÎN RAIONUL REZINA

CREȘTE NUMĂRUL MINORELOR CARE AU DEVENIT MAME ÎN RAIONUL REZINA

Numărul minorelor care au devenit mămici a crescut în Raionul Rezina.

Dacă în anul 2019 oficial au devenit mămici 6 adolescente, în 2020 acest număr a crescut până la 9. Alte 6 copile au devenit mame în primele 8 luni ale anului curent. Sunt datele confirmate de Biroul Național de Statistică, medic Aliona Vozian de la Centrului de Sănătate Rezina și experta Centrului prietenos tinerilor YK ,,Armonia”, Rezina.

La nivel național situația este opusă: în anul 2020 s-au înregistrat 1811 nașteri de la mame-minore, față de 1918, câte au fost în anul precedent (2019).

Sarcina la adolescente este sarcina care survine până la vârsta de 19 ani ani. Datorită imaturităţii complete a sistemului reproductiv al femeii până la această vârstă se referă la categoria sarcinilor cu risc sporit pentru viaţa şi sănătatea mamei şi a copilului. În prezent, în Republica Moldova sarcinile la adolescente reprezintă circa 6 % din numărul total de sarcini.

NOTĂ REDACȚIONALĂ. Potrivit studiilor realizate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA)și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ”Educație pentru sănătate” Potrivit studiilor realizate de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA)și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, ”Educație pentru sănătate”  este una din cele mai solicitate discipline opționale în rândul elevilor, situându-se în topul preferințelor alături de discipline precum Robotica, Educație media, etc.  Chiar și în aceste condiții, numărul adolescenților care studiază „Educație pentru sănătate” în Republica Moldova rămâne a fi mic – doar 10% din totalul elevilor, fiind necesare eforturi adiționale de informare a tinerilor prin intermediul educației formale și informale.

sursa: BNS, CS Rezina, UNICEF
Autori: Ana Ursalovschi, Vocea tinerilor, ELITA TV

Acest conținut este parte a proiectului ” ”Vocea tinerilor în televiziunea regională” realizat de ELITA TV cu susținerea ERIM în Moldova – IREX Europe

Comentarii

Share this post