Nemerenco, despre situația din spitale. Spitalele raionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătății

Nemerenco, despre situația din spitale. Spitalele raionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătății

Proiect de lege în Parlamentul Republicii Moldova cu privire la spitalele raionale. Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun a spus că propunerea acestui proiect de lege este de a subordona spitalele raionale Ministerului Sănătății.

Potrivit Alei Nemerenco, Ministerul Sănătății susține proiectul de lege propus de deputați.

„Este foarte important cât mai urgent să începem și să continuăm modernizarea tuturor spitalelor din R. Moldova. La moment spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită, cu rețele inginerești vechi, care absolut toate sunt fără ventilare”, a declarat Nemerenco, în cadrul unor declarații pentru presă.

Ala Nemerenco a menționat că în prezent se atestă o lipsă de echipamente esențiale în spitale, nemaivorbind de echipamentele performante, iar ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite, care duce la lipsa cadrelor medicale.

”Cu regret investițiile făcute astăzi de APL sunt derizorii. …Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale. Dacă în 2015 s-au investit, din partea consiliilor raionale, aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, cu fiecare an această sumă a fost în descreștere. La jumătate de an 2021, erau investite doar 35 milioane de lei”, a mai spus Nemerenco.

Ministra sănătății a precizat că nu vor fi schimbați managerii spitalelor – „se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltarea spitalelor, la Ministerul Sănătății”. „Nu am intenția să-mi iau rămas bun de la cineva care muncește”, a precizat Ala Nemerenco.

Comentarii

Share this post