Despre accesul la informații publice, așa cum este sau de ce conducerea raionului Rezina evită contactul cu mass media?

Despre accesul la informații publice, așa cum este sau de ce conducerea raionului Rezina evită contactul cu mass media?

”Nu vom participa la emisiune.” – este răspunsul perședintelui raionului Rezina, Valeriu Ciorici, care de fiecare dată evită să participe la emisiunile ELITA TV unde se discută problemele de interes public. Iar solicitările de informații de interes public adresate, chiar și repetat de ELITA TV, rămân timp de luni de zile fără răspuns. Bunăoară, o cerere de informații privind locuințele sociale la Rezina, scrisă de ELITA TV pe 14 martie 2023, a fost neglijată timp de 2 luni, chiar dacă jurnaliștii au scris cerere repetată la adresa conducerii raionului.

”Eu nu vă cunosc. Veniți la Rezina să discutăm”, le-a răspuns președintele raionului Rezina și colegilor de la Ziarul de Gardă, caer abordau același subiect: apartamentele sociale.

În acest an, sunt 30 de ani de la proclamarea Zilei Mondiale a Libertății Presei – și tot trei decenii împreună cu ELITA TV, dar problema accesului la informații de interes public rămâne și astăzi actuală și afectează calitatea vieții cetățenilor și a gestionării reburilor publice, ne costă bani publici, resurse și timp irosit.

Avem 2 acte normative importante – Legea privind accesul la informaţie şi Legea privind transparenţa în procesul decizional, – care crează condiţii favorabile pentru informarea, consultarea şi participarea publicului în procesul de luare a deciziilor. Azi duscutăm despre accesul la informații publice, așa cum este, sau, de ce conducerea raionului Rezina evită contactul cu mass media?

🔺Consiliul Raional rezina nu are un specialist/tă în relații cu publicul. Care este relația cu publicul a conducerii raionului Rezina?

🔺De ce refuză președintele raionului Rezina, Valeriu Ciorici invitațiilor de a discuta problemele cetățenilor la ELITA TV? O scrisoare pe care dânsul cere să o facem publică integral. Documentul poate gi găsit aici.

🔻Valeriu Ciorici: ”…nu reflectați real evenimentele, manipulați…la fel ca o televiziune de buzunar…”
🔻Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente: Este un atac împotriva Mass media. Nu este de competența acestui ales al poporului să decidă sunteți Dvs de buzunar și în al cui buzunar sunteți. Vom include acest caz în raportul anual al API. Nu înțeleg, de ce acest ales local a acceptat această funcție importantă.

🔻Mihai Doni, consilier local: Unicul motiv de ce nu vine președintele raionului la emisiuni, este acela, că Dvs refuzați să-i slujiți.

Mass media, aleși locali, societatea civilă și comisii parlamentare, abordează probleme locale la Rezina.

🔻Liuba Stavinschi, consilieră în C.R Rezina: Doar datorită ELITA TV cetățenii pot afla ce se întâmplă. Nu este deschidere, iar cetățenii nu au încredere in conducerea raionului Rezina.
Președintele raionului Rezina, Valeriu Ciorici a insistat să citim integral, răspunsul său după nenumărate refuzuri de a discuta problemele locale la ELITA TV, fie de a oferi interviuri, in studio, fie online. In primul comentariu publicăm cea mai recentă invitație la emisiunea “Așa cum este” și răspunsul conducerii raionului. Precizăm că unele solicitați de informații publice rămân de câteva luni, fără răspunsul autorităților raionului, iar după această emisie, în final am primit un răspuns scris.

🔺Aflăm de la Vadim Șterbate, reporter la ”Observatorul de Nord” din Soroca, ”cât e de ușor este să obții informații la APL din Soroca?”

”Dacă ni se închide ușa, noi intrăm peste geam”, spune jurnalistul de la Soroca.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură o nouă Lege privind accesul lainformații de interes public. cre sunt noutățile, beneficiile, dar și îngrijorările organizațiilor de media privind noua lege? Editorul ELITA TV, Vitalie Guțu ne oferă detalii.
🔺Olesea Stamate, președinta Comisiei Comisia juridice, numiri şi imunităţi, despre Grupului de lucru pentru îmbunătățirea noii legi.

Comentarii

Share this post