Transportul greu, între beneficii economice, efecte asupra mediului și sănătății cetățenilor din Rezina-Râbnița.

Transportul greu, între beneficii economice, efecte asupra mediului și sănătății cetățenilor din Rezina-Râbnița.

CUM POATE FI REDIRECȚIONAT FLUXUL DE TRANSPORT DE MARE TONAJ DIN ORAȘUL REZINA?
”Transportul de mare tonaj, între beneficii economice, efecte ecologice și impact asupra sănătății cetățenilor din regiune: soluții pentru redirecționarea / excluderea fluxului de transport greu din raza orașului Rezina?” – este tema dezbaterilor publice organizate azi de Postul regional ELITA TV:  video aici 

Circa 60 de mii de camioane tranzitează anual orașul Rezina, potrivit datelor Primăriei orașului Rezina, care citează surse din cadrul Serviciului

Peste 60 de mii de camioane de mare tonaj tranzutează anual orașul Rezina., potrivit datelor Primăriei orașului rezina. 

Vamal. Problema redirecționării fluxului de transport industrial din zonă rămâne fără soluții de ani buni: politicul promite soluții în campaniile electorale, iar cetățenii până în prezent, suportă consecințele poluării mediului, inclusiv poluarea fonică, iar infrastructura locală necesită noi și noi investiții. Azi încercăm să aflăm: cum poate fi redirecționat fluxul de transport greu din raza orașului Rezina ?

ORAȘUL REZINA, ÎNTRE TRANSPORTUL DE TONAJ MARE ȘI PROIECTUL UNUI DRUM DE OCOLIRE.
În luna aprilie 2023, reprezentanții APL și ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au discutat despre redirecționarea transportului greu din oraș. Atunci reprezentanții guvernului au promis că vor reveni în scurt timp la Rezina ca să găsească soluții, dar problema rămâne fără o abordare clară. Primăria Rezina anunță că are din a.2018, un Proiect tehnic pentru drumul de ocolire a orașului , primarul cere consiliului raional Rezina, întoarcerea la balanța orașului, a unui drum, ce poate deveni drum de ocolire a orașului.
Regiunea Rezina Râbnița este o zonă intens industrializată, unde activează zeci de companii industriale, poluatori de mediu, care achită diverse taxe în bugetul public: bani care ar trebui să fie direcționați și spre diminuarea impactului industriilor poluante asupra calității mediului.
La rândul său, Statul – Autoritățile publice de ani buni nu monitorizează calitatea aerului în regiune și lasă așteptate multe soluții pentru zonele afectate.
Companiile declară că își fac afacerile cu grijă pentru mediu, efectuează măsurările emisiilor, plătesc taxele și respectă indicii admisibili de poluare a mediului. apă, aer, sol, etc. .
Cetățenii rămân în așteptarea unor soluții care să atenueze impactul industriilor, fluxului de transport de mare tonaj și altor poluatori de mediului asupra calității vieții și sănătății populației.
Postul regional ELITA TV realizează timp de opt luni, o serie de materiale jurnalistice de diverse genuri, emisiuni TV traduse în limbajul mimico-gestual pentru accesul persoanelor cu deficiențe de auz, dar și o serie de dezbateri publice, despre problemele sociale locale și cele legate de mediu, inclusiv accesul la informații publice despre poluarea mediului, impactul asupra vieții populației, a dezvoltării regiunilor și transparența datelor, reglementări și taxe legate de mediu.
Aflați aici , care sunt opiniile specialiștilor de mediu și din domeniul sănătății publice, în doemniul construcției drumuri, ale aleșilor locali și din Parlament, din administrația publică a orașului Rezina și raionului, dar și poziția conducerii Î.S. ”ADMINISTRAȚIA DE STAT A DRUMURILOR”, privind construcâia unui drumul de ocolire a orașului Rezina.

Majoritatea participanților la dezbateri au concluzionat despre necesitatea unei ami bune comunicări între Consiliul Raional Rezina și Primăria Rezina, precizând că soluția pentru redirecționarea transportului greu se află la  ”masa de dialog”.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea

exclusivă a Postului de televiziune Elita TV și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene”

Comentarii

Share this post