Veste bună pentru locuitorii din regiunea Rezina Râbnița. Autoritățile anunță repunerea în funcțiune a Stației de monitorizare a aerului din Mateuți.

Veste bună pentru locuitorii din regiunea Rezina Râbnița. Autoritățile anunță repunerea în funcțiune a Stației de monitorizare a aerului din Mateuți.

Stația automată de  monitorizare  în  timp  real  a calității aerului atmosferic din s. Mateuţi, raionul Rezina, care nu mai funcționează din anul 2018, ar putea fi repusă în funcțiune până la finele anului curent.(2023), anunță autoritățile.

Solicitată de ELITA TV, Marina Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu, ne-a comunicat că autoritățile,  prin examinarea a trei oferte, au identificat deja o companie care va livra echipamentul.

Anterior în emisiunea ”Așa cum este” pe postul ELITA TV, întrebată ”Când vom avea o stație de monitorizare a calității aerului la Rezina?”, Iordanca- Rodica Iordanov, ministra mediului, dar și deputata Ina Coseru au declarat că în baza Legii privind monitorizarea calității aerului atmosferic, în țara noastră urmează să lanseze o Rețea națională de stații de monitorizare a aerului atmosferic, inclusiv una în raionul Rezina, aceasta fiind printre priorități.

Ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov la emisiunea așa cum este, despre o rețea națională de monitoring a calității aerului.

Până atunci, însă, proiectul fiind unul costisitor, autoritățile au decis să restabilească separat Stația existentă din Mateuți, care ulterior va fi integrată în Rețeaua națională:

”Rețeaua de 18 stații este un proiect mai mare care necesită fonduri mai mari și aici cu banii din buget nu ne vom descurca, mizăm pe susținerea partenerilor externi. Până atunci, pentru soluționarea problemei monitorizarii aerului atmosferic în regiunea industrială din Rezina, mergem pe o soluția restabilirii echipamentului Stației existente din Mateuți, care ulterior va fi și ea integrată în Rețeaua național stațiilor de monitorizare a calității aerului”, ne-a informat Marina Lungu, șefa Laboratorului de referință de mediu de la Agenția de Mediu, Marina Lungu.

Potrivit sursei, decizia a fost luată în cadrul unui Grup de lucru care a examinat situația în teren,  iar echipamentul urmează a fi instalat în acest an.

”Expertiză ”Roza vânturilor” a demonstrat că locația este bine, reprezentativă pentru a asigura o monitorizare a calității aerului atmosferic în această regiune. AM mers de la un pas mic de restabilire a acestei stații, care ulterior să poată fi integrată în viitoarea rețea națională de stații de monitorizare ”, precizează Marina Lungu, șefa Laboratorului agenției.

Întrebată din nou, ”Ce se întâmplă dincolo de știrile despre Autorizațiile de mediu pentru Uzina Metalurgică din Râbnița?”, am întrebat-o din nou pe Iordanca- Rodica Iordanov, ministra mediului, care ne-a confirmat că autoritățile, fac tot posibilul pentru a porni în anul curent Stația de la Mateuți.

Amintim, că Stația din Mateuți a fost lansată încă în anul 2007, în scopul monitoringului calității aerului atmosferic în timp real. Atunci, postul monitoriza în regim  automat 17 parametri (cu excepţia suspensiilor solide totale, care se prelevează manual), dintre care 12 poluanţi atmosferici (oxizii de azot (NO, NO2, NOx), dioxidul de sulf, hidrogenul sulfurat, amoniacul, monoxidul de carbon, suma hidrocarburilor aromatice, ozonul troposferic, suspensiile solide totale şi cele cu fracţia de 10m/ km. Stația de monitorizare a calității aerului de la Mateuți nu mai funcționează din 2018.

Unicacitatea staţiei date se impune prin faptul, că este unica staţie de acest gen din partea Europei de Est, care efectuează în regim on-line monitorizarea automată pentru 12 poluanţi ai atmosferei, anunța anterior Centrul Monitoring al Calităţii Aerului Atmosferic  și Radioactivităţii Mediului.

ELITA TV a abordat problema de nenumărate ori. VEZI REPORTAJUL SPECIAL AICI,

VEZI EMISIUNEA AȘA CUM ESTE DESPRE CALITATEA AERULUI LA REZINA RÂBNIȚA , AICI 

Comentarii

Share this post