Așa cum este, despre cota de gen în alegerile locale generale și cum se pregătesc femeile să fie lidere în localitățile lor?
Una din noutățile electorale a scrutinului din toamnă, este aplicarea în premieră a cotei de gen pentru funcția de consilieri locali și raionali.
Listele consilierilor locali și raionali se vor întocmi respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.
În prezent, aproximativ ¼ din funcțiile de primar din Republica Moldova sunt ocupate de femei, iar peste 35% dintre consilierii locali sunt femei. Cu toate acestea, în RM, există o singură femeie președinte de raion. Azi discutăm despre cota de gen în alegerile consilierilor locali și aflăm cum se pregătesc femeile să fie lidere în regiunile lor?
La emisiunea de azi au fost invitate: Diana Railean, expertă în comunicare la Asociația „Institutum Virtutes Civilis” care și-a propus să instruiască peste 300 de femei ca să candideze în alegeri; Dana Munteanu, membră a Comisiei Electorale Centrale, Doina Pantaz, directoarea unicului GAL din țară – parte a unui dintre cele mai mari proiecte ”Parteneriate pentru liderismul femeilor și bună guvernare”, Elena Borș, șefă adjunctă a Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat și Aliona Cuiban, Primara satului Ghiduleni, raionul Rezina, una din cele trei femei – primar din raionul Rezina. VIDEO
Primul mesaj de interes public, aprobat de CEC, promovează femeile să candideze la alegeri.
Subiectul participării femeilor în politică este primul mesaj de interes public avizat de Comisia Electorală Centrală (CEC) . Este vorba despre un spot video, realizat de UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor), ce abordează subiectul participării femeilor în politică. Amintim că în conformitate cu prevederile Legii nr.62/2022 cu privire la publicitate, în perioada electorală a alegerilor generale sunt difuzate doar mesajele de interes public aprobate de CEC.
ELITA TV informează despre noutățile alegerilor locale generale: cum le vor simți cetățenii și cum le vede societatea civilă, opiniile experților și actorilor electorali. Discutăm AȘA CUM ESTE despre factorii, ce pot influența calitatea rezultatului alegerilor?
Amintim, că la alegerile generale locale din 5 noiembrie 2023 vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.
CEC cu susținerea PNUD Moldova, a prezentat analiza din perspectiva egalității de gen a alegerilor locale generale, organizate în toamna anului 2019. Datele relevante sunt oferite în comparație cu scrutinele precedente și cuprind participarea femeilor și bărbaților în procesele electorale în calitate de alegători, candidați, funcționari electorali și observatori.
La scrutinul din octombrie, peste 24 de mii de femei au fost înregistrate de organele electorale în calitate de candidate funcția de primar și consilier local de nivelul I și II. Acest număr reprezintă 44% din totalul concurenților electorali înregistrați.
Bunăoară, la alegerile din 2019 în raionul Rezina erau 27,1 % candidate femei la funcția de primar. În prezent în raion sunt 3 femei primare alese.
După ambele tururi de scrutin organizate, astăzi în Republica Moldova sunt: 196 de femei primar, ceea ce reprezintă aproape 22% din numărul total al primarilor aleși. 300 de femei alese în calitate de consilier de nivelul II sau 27% din total.
3 823 de femei dețin funcția de consilier local de nivelul I sau peste 36% din numărul total al consilierilor de nivelul I.
Dacă vom compara aceste rezultate cu cele din scrutinele locale generale anterioare, atunci constatăm că la scrutinul din 2019 au fost alese cu peste 1% mai multe femei la funcția de primar, decât la cele desfășurate în 2015. Față de scrutinele din 2011 și 2007, a fost înregistrată o creștere de aproape 4%.
Un vot informat, pentru localitatea ta: între reguli și abateri, între discursul de ură și dialog civilizat, între falsuri și adevăr, împreună căutăm răspunsuri și ne alegem elita politică în localitățile noastre! Discutăm AȘA CUM ESTE, despre alegerile generale locale, la ELITA TV!
Emisiunea este realizată în cadrul proiectului “”Îmbunătățirea auto durabilității ELITA TV prin diversificarea conținutului și a veniturilor”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului “Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”. Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.
Comentarii