MEC a premiat participanții pentru note de „9” și „10” la Marea Dictare Națională. O rezineancă, printre premianți.

MEC a premiat participanții pentru note de „9” și „10” la Marea Dictare Națională. O rezineancă, printre premianți.

Ministerul Educației și Cercetării a premiat marți participanții care au luat note de „9” și „10” la Marea Dictare Națională.

Trei studente, o profesoară de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău, dar și o cercetătoare științifică, sunt cele cinci învingătoare ale primei ediții a „Marii Dictări Naționale”, organizate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în data de 31 august curent, în contextul Zilei Limbii Române.

Premierea a avut loc marâi, 12.09.2023

Lucrările scrise au fost verificate de o comisie constituită din cinci profesori universitari, doctori habilitați și doctori în filologie. La evaluare s-a ținut cont de:

  • cunoașterea regulilor ortografice și de punctuație, precum și de
  • organizarea estetică a textului în pagină,
  • lizibilitatea și acuratețea scrisului.

Au obținut nota „10” : 

  1. Natalia Cebanu, educatoare, studentă la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”,
  2. Veronica Golban, învățătoare la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”,
  3. Nina Moraru, manager hotel,
  4. Elena Ungureanu, cercetătoare științifică, filologă,
  5. Olivia Lavric, studentă la muzică, conservatorul de muzică Germania, Hamburg.

Dintre 450 de persoane care au participat, 57 au fost apreciate cu nota 9. Printre acestea se regăsesc nouă elevi, nouă studenți, șapte profesori și lucrători din domeniul educației, specialiști din domeniul comunicării, al jurnalismului și al medicinei. Premianții cu nota 9 au primit câte două bilete la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, două cărți din donațiile oferite de Biblioteca Națională recepționate de la edituri din Republica Moldova și România, participante la Salonul Internațional de Carte „Bookfest”.

Printre premianții apreciați cu nota ”9” este și Valentina Ciuntu, fostă elevă la Liceul ”Alexandru Cel Bun” din Rezina.

Despre acest fapt anunță administrația instituției. Într-o postare publicată pe pagina oficială de facebook, administrația de la Liceul ”Alexandru Cel Bun” din Rezina o felicită pe Valentina pentru prestația ei la Marea Dictare Națională. În același timp, publicația este lăsată a doua zi cu erori în text:

Felicitarea administrației Liceului ”Alexandru Cel Bun” din Rezina adresată Valentinei pentru prestația ei la Marea Dictare Națională.

”Sincere felicitări! Pentru VALENTINA ANDRUȘCA/CIUNTU,absolventa instituției noastre (promoția 2012),care este lauriata Concursului “Marea Dictare Națională”,organizat de Ministerul Educației și Cercetării,la data de 31 august ac.Deținătoarea Diplomei de Merit.Bravo! Respectul și admirația noastra îți aparține!”,
srie în publicația Liceului din Rezina.
Potrivit dicționarului DEX, versiunea corectă a cuvântului ”laureat”  se scrie cu ”e”, nu cu ”i”. https://dexonline.ro/definitie/laureat

 

 

Potrivit #diez.md, lista premianților aprețiați cu nota ”9”arată așa: Margareta Adajuc; Mihaela Baltag;  Irina Batcu; Olga Botnariuc; Vlada Bodrug; Ludmila Bogheanu; Daniela Brumă; Mirela Burduja; Ionela Calin; Alexandrina Cărpineanu; Ana Cimpoieșu; Valentina Ciuntu; Nicoleta Cortag; Diana Darii; Valeria Dumitriu; Ionela Iftone; Paula Erizanu; David Florea; Gabriela Frunză; Nadejda Gherb;Svetlana Gore; Cătălin Gorincioi;Stela Gramă; Viorica Grosu; Goltur Iuliana; Adriana-Maria Ispas; Ecaterina Lazăr; Arina Levinschi; Irina Lipcanu; Otilia Manole; Pane Mariana; Cristina Plataș; Nicoleta Pociumban; Nicoleta Pojogă; Anastasia Radu; Nadiana Roșca; Diana Rotari; Valentina Rusulenco; Vera Sali; Cătălina Sîrghi; Alina Sobețchi; Angela Stroici; Ilinca Țucanov; Delia Țugui; Mihai Țurcanu; Teodor Zaporojan.

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a felicitat participanții pentru că au acceptat provocarea de a-și autoevalua cunoștințele de limbă română. „Felicitări pentru cunoștințele excelente de care ați dat dovadă și sperăm că la anul viitor vom avea un număr dublu de participanți. Pentru noi acest eveniment va deveni unul tradițional. Credem că este o modalitate foarte bună de a celebra Ziua Limbii Române și o vom continua și pe viitor”, a spus ministrul.

„Pentru noi, cei din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Marea Dictare Națională a fost mult mai mult decât o competiție, a fost o sărbătoare, care a adunat la un loc mai mulți oameni care vorbesc corect limba română și scriu corect în limba română”, susține Adriana Cazacu, secretar de stat.

Textul dictării a fost scris de Maria Borș, studentă la facultatea de Drept a USM, învingătoarea concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării.

Fiecare persoană care a scris dictarea pe nota „10” a beneficiat de un voucher de cărți de la Librarius în sumă de 2500 lei.

Fiecare persoană care a obținut nota „9” a primit două bilete la Teatrul Național „Mihai Eminescu” și două cărți din donațiile oferite de Biblioteca Națională, recepționate de la edituri din Republica Moldova și România, participante la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023. Cartego a oferit câte un voucher pentru livrare gratuită la efectuarea primei comenzi pe site-ul Cartego.md și invitații pentru a vizita Galeria de Artă din incinta librăriei.

sursa: MEC, diez.md 

Comentarii

Share this post