Doctori fără frontiere la Nistru: istoria unei familii de tineri medici, între dedicație și oferta statului.

Doctori fără frontiere la Nistru: istoria unei familii de tineri medici, între dedicație și oferta statului.

Fiecare al doilea medic angajat la Spitalul din  Rezina  vine de pe malul stâng al râului Nistru, traversând puncte de control instituite de autoritățile de la Tiraspol după războiul transnistrean. 

Permanent trecem cu gândul că ar fi bine să fie trecerea liberă, să te simți în siguranță și ar fi bine să fie fără frontiere., povestește Olesea Verlan, medic pediatru la Spitalul Raional Rezina.

Amplasat pe malul drept al Nistrului, Spitalul din Rezina activează de trei decenii în Zona de Securitate a conflictului transnistrean, instituția deservește anual peste 5000 de pacienți de pe ambele maluri ale râului:

Medici fără frontiere! Noi suntem la datorie și noi trebuie sa acordăm pentru oricine ajutorul medical și eu nu eu văd diferența între pacienți. Uneori și tu înțelegi că conform Ordin tu trebuie să faci asta, asta, asta și să le direcționezi mai departe, dar când vezi starea lui, tu trebuie să-l ajuți acuma, aici, la moment., ne spune Galina Brînzaniuc, singura doctoriță neonatolog în raionul Rezina

Potrivit lui Eugen Verlan, director interimar al Spitalului Raional Rezina, numărul pacienților care vin din stânga Nistrului sunt deja în permanentă creștere:

Eugen Verlan șef interimar la Spitalul Raional Rezina

”Dacă noi până în anul 2020 am avut până la 1000 de adresări pe an, acuma la moment deja la evidență la noi sunt peste 2500 din stânga Nistrului: din  Râbnița ,Camenca inclusiv aici stă. Prioritățile de ce pacienții se adresează la noi: că abordarea este cu mult mai modernă asupra unor patologie am în vedere endocrinologice, hipertensive cardiovasculare în genere care acolo cu părere de rău nu se aplică, aici pacientul este Întreținut de stat în baza poliței de asigurare. În spitalul raional Rezina fiecare al doilea medic la noi este angajat din raionul Râbnița.”, spune șeful spitalului din Rezina.

Familia medicilor Verlan 9Eugen și Olesea), după 9 ani de facultate activează la Rezina. Repartizați de  Ministerul Sănătății, tinerii specialiști au început să trateze pacienți în 6 sate, apoi – în oraș. Olesea este acum, singura doctoriță pediatru la Spitalul din Rezina, iar Eugen – șef interimar al instituției. De 7 ani fac zilnic naveta peste Nistru, pentru a trata oameni în regiune.

Eugen Verlan, director interimar al Spitalului Raional Rezina:

Noi cu regret, nu avem locuință la Rezina, noi circulăm ”Raionul Rîbnița, satul Jura – Raionul Rezina- și înapoi”. Suma totală a kilometrajului este 75 de km zilnic.”

Olesea Verlan, singura doctoriță pediatru la Spitalul Raional Rezina

Ne trezim dimineața pe la ora șase. Pe urmă trezim copiii, copiii încă dorm , în somn, noi bem cafeaua, ne așezăm în mașină. Unul poate încă să doarmă  pe drum și îi aducem la grădiniță, abia când  îi scoatem din mașină, începe să deschidă ochișorii și își dă seama că el e la Grădiniță, și aduce aminte: ”Mama, dar ai ceva de mâncare în geantă?”…..Aducem copii la gradinita de obicei primii, și venim la serviciu sa aflăm de dimineață ce s-a intamplat, cine s-a internat cu care probleme, la cine sa atragem atenția în primul rând. …. nu se știe cu ce ne trezim mâine, și dacă hotarele o să fie închise, noi trebuie să rămânem aici….Dar vine perioada când copiii vor merge la școală și ei termină lecțiile mai degrabă, noi lucrul mai târziu,  și e mai complicat. Ar fi bine ca să fie un loc de trai, unde ei să poată face temele, să se odihnească”, povestește Olesea Verlan, medic pediatru la Spitalul Raional Rezina.

Soții Verlan spun că cel mai dificil le-a fost în lipsa locuinței, pe perioada Pandemiei și a Stărilor de Urgență, –  când partea transnistreană a restricționat  circulația peste râu:

Când am aflat că a început război în țara vecină, a fost clar lucru că frica pentru copii, frica pentru familie, pentru ceea ce ne așteaptă. Dar cel mai greu, pe perioada COVID, când Vamele au fost închise- eu eram cu copiii la țară, soțul lucra aici, ne vedeam odată la 3 luni, dacă putea cumva cu Permis, o grămadă de certificate de la lucru că într-adevăr e medic și nu e infectatîși amintește Olesea .

După ce s-au terminat restricțiile, eu am plecat deja la familie, eu am observat că eu mult am scăpat din viața familiei mele: anume creșterea copiilor, cum s-au dezvoltat, cum s-a dezvoltat limbajul, asat mult am pierdut, într-adevăr asta a fost o problemă.”, mărturisește Eugen.

Chiar dacă Primăria orașului Rezina oferă tinerilor, loturi de teren pentru construcția caselor de locuit, ideea de a investi în propria locuință s-a dovedit a fi costisitoare și riscantă pentru tânăra familie.

Olesea Verlan, medic pediatru la Spitalul Raional Rezina:

”Vreau să spun că prețurile  foarte mari și nu ne-am putut permite așa ceva. Acum așa e o perioadă că nu știi ce te așteaptă mâine, mai ales că ești cu copii mici și ZONA e așa că nu te predispune chiar să faci rădăcinile, investind în apartament sau chiar și casă. 

Consiliul Raional a demarat acum 6 ani re-construcția unui bloc de locuințe sociale în orașul Rezina. Medicii Verlan ca și alți tineri specialiști au depus atunci, cereri pentru a beneficia de un loc de trai, iar apartamentele urmau să fie date  în exploatare în iulie 2018. Eugen Verlan, director interimar al Spitalului Raional Rezina:

Am depus o cerere în 2017 cand a început proiectul cu Clădirea socială. Cererea aștepta cand va fi construit blocul, dar cu părere de rău încă nu a fost construit.

Am acumulat certificate și de la mine de la serviciu, și de la soț de la serviciu, că într-adevăr suntem tineri specialiști, dar… așteptăm….de șapte ani , de când am venit la serviciu.”, susține Olesea .

În timp ce Statul promite finalizarea lucrărilor de la un an la altul, soții Verlan au dat viață a doi copii și au făcut o carieră în profesie. Fiind deja, șef la Spitalul din Rezina, Eugen se arată îngrijorat că echipa pe care o conduce se confruntă cu deficit de medici și cu ardere profesională:

Potrivit lui Eugen, pentru a-i ține în țară pe tinerii specialiști, statul trebuie să-i încurajeze:

Din cauza insuficienței de cadre, mulți doctori deja sunt obosiți, ei au ars la lucru!. Momentul principal este susținerea APL, inclusiv administrația unde vine tânărul specialist, că tânărul specialist să vadă susținerea din partea administrației….Al doilea moment cu care și familia noastră se ciocnește, este locuința. 

Solicitat de mai multe ori, Consiliul raional Rezina, ne-a răspuns, că pentru finalizarea reconstrucței apartamentelor sociale promise acum 7 ani, ar mai fi necesari  peste 3 milioane și jumătate de lei, bani pe care nu îi are. În câteva vizite la blocul de locuințe, ELITA TV a constatat că pe șantier nu mai au loc lucrări.  Între timp, firma care a efectuat lucrările, a intrat în insolvabilitate, iar soarta locuințelor sociale rămâne incertă:

Potrivit Liubei Stavinschi, consilieră în Consiliul Raional Rezina, aceste locuințe s-au promis în fecare an, dar fără o finalitate:

S-a promis foarte multe și de fiecare dată se amână câte jumătate de an. Promisiunile nu cred ca sunt rezolvabile , din e considerent – ca acest agent economic are probleme  financiare. De aceea, eu cred că degrabă aceste apartamente sociale nu vor avea finalitate pentru ca  oamenii se poată să  locuiască în ele”, susține aleasa locală din Rezina.

O analiză a promisiunilor autorităților de a finaliza lucrările de transformare a blocului în apartamente de locuit, arată că promisiunle se țin rând de la an la an, iar proiectul care a ”luat”  circa 48 de milioane de lei în lucrări de reconstrucție și renovare, rămâne nefinalizat până în prezent:

Infografic: Rezina, de 6 ani în lista de așteptarea celor 72 de apartamente.

După ani de așteptare zadarnică a apartamentelor sociale, la cererea cetățenilor din orașul Rezina, dar și a familiei Verlan, în luna Februarie 2022, un grup de consilieri raionali, au inițiat proiectul de decizie pentru a le oferi acestei familii de medici, unul din cele 3 apartamente de serviciu din gestiunea  Consiliului Raional Rezina. Administrația raionului a amânat atunci examinarea proiectului, păstrând până în prezent, apartamentele închise: 

Liuba Stavinschi, consilieră în Consiliul Raional Rezina:

Nu ni s-a permis consilierilor să vedem care este situația în acest apartament. Eu am fost împuternicită ca consilieri raionali, să fac acest proiect de decizie – a trecut  ședința Comisiei juridice sociale. Toate documentele care au fost pregătite pentru ca să elibereze acest apartament familiei Verlan, a fost discutat inclusiv cu președintele de raion ,cu vicepreședintele raionului problemele sociale,  și până la urmă nu s-a votat această decizie, două apartamente fiind libere.

Consiliul Raional Rezina a ignorat solicitările jurnaliștilor de a explica situația creată. Administrația raionului a reiterat promisiunea unei locuințe sociale pentru familia Verlan, fără a preciza, însă, motivul refuzului de a le oferi temporar, medicilor unul din apartamentele de serviciu libere. Totuși, în Decizia Consiliului raional din 31 martie 2022 scrie că apartamentul de serviciu solicitat ar fi fost promis unui alt medic care urma să vină la Rezina și care nu a mai ajuns în raion.

Solicitarea președintelui de raion a fost în 2021. Solicitarea noastră cu demersul în partea cetățenilor, un grup de cetățeni, a fost în 2022. Acum suntem la sfârșitul anului 2023 ,și până în ziua de astăzi în acest apartament nu locuiește nimeni. Și specialiștii nu au primit acest spațiu de locuit. Și dacă 2022 din luna februarie e deschis apartamentul, ca familia aceasta de medici să trăiască acolo că sunt trei odăi până când se construiesc apartamentele sociale. De asta vor  să treacă acolo . Adică este mai bine că apartamentul dat este încuiat și nu locuiește nimeni? Eu nu cred că Ministerul Sănătății poate să rezolve o problemă cu apartamentul care este în subordinea Consiliului raional.”, afirmă consiliera raională, Liuba Stavinschi.

În situația creată, am întrebat la Ministerul sănătății, ce nu merge bine în oferta statului, pentru a-i ajuta pe tinerii specialiști? 

– ”Nu merge bine în ofertă atunci când există conlucrarea între autoritățile centrale, și din păcate, această conlucrare a lipsit întotdeauna în Republica Moldova. Deci, noi suntem prea infectați de acest virus politic. Consiliul raional trebuie să înțeleagă, indiferent de partidul în care au fost aleși în Rezina, ca ei trebuie să-și consolideze eforturile pentru a face tot posibilul să aibă cât mai mulți medici în raion….Noi pregătim atât de mulți ani un medic pentru ca țara să-și poată crea capacitatea de a îmbrățișa cu drag și a crea niște condiții noi. Trebuie să le mulțumim pentru că au ales să meargă acolo.”, ne-a răspuns Ala NemerencoMinistra Sănătății a Republicii Moldova.

Ministra susține că va iniția discuții cu autoritățile locale din Rezina pentru a soluționa problema medicilor Verlan:

Trebuie să facem totuși un efort, și eu promit, ceea ce ține de mine ca ministru, o să merg acolo să mă întâlnesc cu conducerea raionului. O să mă întâlnesc și cu fracțiunile din Consiliul raional, astfel ca să ajungem la o înțelegere. Din moment ce aceste apartamente există și stau închise, să le primească tinerii care au mers în acel raion., a precizat Ala Nemerenco pentru ELITA TV.

În ultimii ani, Guvernul a modificat oferta statului pentru a stimula tinerii specialiști să activeze în provincii: majorări de salarii, compensarea costurilor pentru chirie,  utilități, dar și o indemnizație unică de 120 de mii de lei. 

 ”Toate lucrurile acestea nu sunt suficiente”, susține Aurel Popovici, Președinte al Federației Sindicale ”Sănătatea” din Moldova.

Potrivit lui Popovici, speranța că majorarea salarilor îi va încuraja pe tinerii medici să rămână în Republica Moldova, s-a dovedit a fi zădarnică:

Gândeam și noi că dacă o să majorăm salariile lucrătorilor o să fie okay. Cu regret, discuțiile care le-am avut cu colegii noștri tineri care se angajează ,apar și alte probleme cu regret, și anume când ei trebuie să meargă să activeze în teritorii. Acolo unde este un deficit mai mare de lucrători medicali , și evident nu mai găsesc acolo și alte oportunități nu numai pentru sine personal dar și pentru familiile sale: o atitudine bună, și de ce nu poate să se primească și o locuință gratuită, pentru că inițial când sunt tineri și vin ,nu mai au acea oportunitate de a-și procura o locuință.” spune Președinte al Federației Sindicale ”Sănătatea” din Moldova.

Șeful sindicatelor din săsnătate amintește, că chiar dacă reforma spitalelor le-a schimbat fondatorul, beneficiarul serviciilor medicale rămâne tot populația din raioane și anume APL ar trebui să fie cointeresate să-i țină pe medici în raioanele lor:  

Acum cunoaștem cu toții că toate spitalele din raioanele republicii,  fondatorul este Ministerul Sănătății, deja  nu mai este administrația publică locală, dar totuna, beneficiarul este populația din acest raion. Evident, decizia aparține administrației publice locale….Putem să avem spitalele cele mai moderne, dotate cu cel mai modern aparataj. Dacă nu vom avea personal medical instruit bine, care să activeze în aceste spitale, atunci degeaba mai avem și aceste spitale bine dotate, bine pregătite.”, susține Aurel Popovici. 

În prezent Republica Moldova se confruntă cu un deficit de peste 1000 de doctori în toată țara, dintre care peste 470 –  în spitalele raionale. În raionul Rezina lipsesc cel puțin 8 medici, iar în ultimii 3  ani niciun tânăr specialist nu a venit să activeze în Spitalul din Rezina. 

Acest material jurnalistic a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a beneficiarului EU4IM (Elita TV) și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene. 

 

Comentarii

Share this post