Parlamentul a cheltuit două milioane de lei pentru deplasări.

Parlamentul a cheltuit două milioane de lei pentru deplasări.

Deputații au cheltuit două milioane de lei pentru deplasări. Cheltuielile pentru deplasările de serviciu efectuate în străinătate de către deputați și angajații Secretariatului Parlamentului s-au apropiat de 2 milioane de lei în semestrul II al anului 2023.

Într-o analiză, asociația Promo-LEX constată, prin comparația cu anii precedenți, că număr. deplasărilor, precum și cheltuielile suportate pentru acestea sunt în continuă creștere, transmite IPN. În perioada monitorizată, au fost emise în total 82 de dispoziții de delegare în deplasare. În scopul onorării invitațiilor, din bugetul Parlamentului au fost cheltuiți 1,9 milioane de lei.

În cazul a 41% din deplasări, costul integral sau parțial al acestora a fost achitat de organizatori. Prin urmare, cheltuielile totale pentru deplasările în interes de serviciu în străinătate ale deputaților și angajaților Secretariatului legislativului au fost mult mai mari.

67% din totalul cheltuielilor au fost efectuate pentru deplasările de serviciu în străinătate ale deputaților fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (cu 2% în creșterea față de perioada precedentă de monitorizare), 27% – pentru cele ale personalului Secretariatului Parlamentului, iar 6% – pentru deplasările deputaților din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (cu 2% mai puțin față de perioada precedentă de monitorizare). Similar perioadei anterioare de monitorizare, se constată că deputații independenți și cei neafiliați nu au avut nicio deplasare de serviciu în străinătate.

Cea mai mare parte a cheltuielilor efectuate au fost pentru achitarea diurnelor persoane delegate (43,6%), pentru transport (39,2%), și pentru servicii de cazare (21,7%). „Conform datele, deputații din fracțiunea PAS dețin atât topul deputaților cu cele mai mari cheltuieli pentru deplasări (cu Igor Grosu – lider al topului), cât și topul deputaților cu cele mai mici cheltuieli pentru deplasări (cu Petru Frunze – lider al topului)” , precizează Promo-LEX. În funcție de destinația deplasărilor de serviciu în străinătate, cele mai multe au fost efectuate în SUA (7), Belgia (6), România (5), Franța, Austria, Cehia, Germania și Italia (câte 3 fiecare), Georgia, Danemarca , Norvegia, Spania, Finlanda, Lituania, Polonia și Serbia (câte 2 fiecare), Estonia, Japonia, Marea Britanie, Suedia, Țările de Jos, Croația, Grecia, Macedonia de Nord, Irlanda, Portugalia, Slovacia, și Israel (câte 1 fiecare). 63% din totalul deplasărilor au fost în scop de participare la diverse evenimente regionale/internaționale (în creștere cu 8%), iar 37% au fost vizite oficiale, de studiu și de lucru (în descreștere cu 3%).

Promo-LEX a analizat date în contextul monitorizării activității Parlamentului, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, susținut financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Comentarii

Share this post