Presupusul atac cu drone raportat vineri la Rîbnița. Reacții de la Chișinău, Moscova și Kiev.

Presupusul atac cu drone raportat vineri la Rîbnița. Reacții de la Chișinău, Moscova și Kiev.

Incidentul de la Rîbnița cu o dronă kamikaze care ar fi atacat o unitate militară în zona de frontieră cu Ucraina, reprezintă o provocare susținută de Federația Rusă, susține prim-ministrul Dorin Recean. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor declarații de presă pe 6 aprilie.
„Este o altă provocarea ordinară, dar haideți să atragem atenția la reacția societății care deja este rizilientă, care deja înțelege care este realitatea și că că aceste provocări nu mai pot să inducă panică sau frică”, a răspuns  Premierul, soicitat de jurnaliști, să comenteze incidentul raportat vineri de serviciile de securitate de la Tiraspol. 
Biroul politici de reintegrare a emis un comunicat în care se arată, că presupusul atac raportat vineri la Râbnița, este parte din tentativele de a induce oamenii în panică:
”…Șirul provocărilor din regiune menite să semene panică și tensiune continuă, inclusiv pentru a atrage atenția asupra regiunii. Elucidarea circumstanțelor și investigații calificate pot fi efectuate doar de către organele de drept abilitate prin lege, care, însă, nu au acces în perimetrul vizat”, se arată în comunicatul de presă al BPR.
Amintim că vineri, autoritățile de la Tiraspol au raportat că regiuena transnistreană ar fi fost din nou atacată cu o dronă kamikaze. Aceasta  ar fi lovit unitatea militară din Rîbnița, amplasată la 6 kilometri distanță de hotarul cu Ucraina, a scris presa din stânga Nistrului.
Potrivit poratului Zona de Securitate, drona ar fi țintit aerodromul sovietic din satul Vărăncău, iar ar fi lovit o instalație de radiocomunicații, care ar asigura aterizarea aeronavelor.

Kievul neagă orice implicație în incidentul din Rîbnița și spune că „nu ar irosi drone valoroase pentru astfel de provocări mărunte”

Reprezentantul agenției militare de informații din Ucraina, Andrii Iusov, a spus că Ucraina n-ar cheltui dronele pentru astfel de provocări „mărunte”.

În general, putem spune că există unele forțe interesate să destabilizați situația din regiune, sub pretextul că ar pregăti Transnistria pentru un atac la Odesa. Seamănă panică și organizează provocări, dar situația este monitorizată. și este sub control.”a declarat Iusov, citat de pravda.com.ua. (sursa aici: https://www.pravda.com.ua/eng/news/2024/04/5/7449958/ )

Acum două săptămâni, presa din regiunea transnistreană a anunțat că o dronă kamikaze a lovit un elicopter de pe teritoriul uneia dintre unitățile militare din Tiraspol. Ulterior, Biroul politici de reintegrare a anunțat că imaginile video cu incidentul respectiv conțin elemente evidente de montaj video. Aceasta indică faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini. Instituția mai precizează că în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate.

Rusia menșine în regiunea transnistreană a Republicii Moldova un contingent de circa 1.500 de soldați intr-o misiune declarată dupa razboiul din anul 1992, drept ”de menținere a păcii”, dar și depozitul de muniții de la Cobasna, unde, potrivit diferitor estimări, sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții.

Comentarii

Share this post