Așa cum este: Cultura gastronimică, între tradiții pascale veritabile și mese copioase. Ce spun medicii și biserica?

Așa cum este: Cultura gastronimică, între tradiții pascale veritabile și mese copioase. Ce spun medicii și biserica?

Mese copioase pentru mai multe zile, întinse de sărbătorile pascale au devenit o normalitate pentru moldoveni. Carne, mezeluri, bucate picante și combinatii gastronomice care pot afecta sănătatea și calitatea vieții. ***

Cultura gastronomică este o formă de exprimare a diversității culturale locale. Totuși, care este cea mai potrivită combinație de tradiții, care ar lăsa sărbătorile fără consecințe pentru sănătatea mesenilor?  Ce spune Biserica despre mese copioase? Discutăm așa cum este despre cultura gastronomică, între tradiții pascale veritabile, mese copioase și alte excesuri care ne afectează sănătatea și calitatea vieții. 

Invitații emisiunii.

Corina CARP, MEDICĂ DE FAMILIE LA CENTRUL DE SĂNĂTATE REZINA

Stanislav ATAMANENCO, PAROHUL BISERICII „ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, REZINA MITROPOLIA BASARABIEI 

Titluri ale ediției:

ÎNTRE TRADIȚII PASCALE VERITABILE ȘI EXAGERĂRI CE NE AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA

MOLDOVENII, ÎNTRE CULTURA GASTRONOMICĂ ȘI MESE COPIOASE 

ESTE OARE CULTURA GASTRONOMICĂ O PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ?

MASA DE PAȘTI: CÂT ȘI CE MÂNCĂM, CA SĂ NU AJUNGEM LA SPITAL?

În contextul sărbătorilor pascale, cetățenii sunt îndemnați să respecte mai multe recomandări emise de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

***Șefa Secției Sănătatea nutrițională și a copiilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Maria-Victoria Racu, a atenționat cetățenii să aibă o alimentație echilibrată. Astfel, persoanelor care au ținut post li se recomandă să treacă treptat de la alimentația vegetariană la cea animalieră. Totodată, reprezentanta ANSP a îndemnat oamenii să aleagă cu precauție ouăle și pasca, să respecte igiena, să păstreze corespunzător alimentele și să evite consumul excesiv de alcool.*** Cetățenii sunt îndemnați să mențină o alimentație echilibrată, pentru a evita indigestiile sau intoxicațiile alimentare. 

***Astfel, persoanele au fost îndemnați să evite consumul abundent de alimente. „În această perioadă deseori se înregistrează indigestii, acutizarea bolilor cronice și a celor netransmisibile. De aceea, se recomandă ca trecerea de la alimentația vegetariană să fie treptată și să fie menținut un echilibru alimentar. Consumați multe legume și fructe proaspete. Este important ca salatele să fie asezonate cu ulei, în locul maionezei. Țineți cont de o hidratare corespunzătoare. Să nu consumați băuturile dulci și să evitați consumul excesiv de alcool”, a remarcat Maria-Victoria Racu.

ANSA recomandă cetățenilor să aleagă produsele alimentare cu precauție. „Procurați produsele pentru masa de Paști doar din locuri autorizate. Alimentele trebuie păstrate la frigider pentru a preveni intoxicațiile. În timpul preparării, este important ca suprafețele de gătit să fie curate. Alimentele urmează a fi pregătite termic în modul corespunzător”, a menționat Maria-Victoria Racu. ***Creștinii ortodocşi sărbătoresc în acest an, Paștele pe 5 mai, iar Paștele Blajinilor, pe 12-13 mai.***

 

Comentarii

Share this post