La doar două luni de activitate, în topul național al echipelor de robotică. Este vorba despre elevii liceului ”Evrica” din Râbnița.

La doar două luni de activitate, în topul național al echipelor de robotică. Este vorba despre elevii liceului ”Evrica” din Râbnița.

Unul dintre cele mai recent create cercuri de robotică din țară activează la Liceul Teoretic Evrika din orașul Râbnița, amplasat în regiunea transnistreană. Elevi ai singurului liceu cu predare în limba română din raion, pasionați de programare, la doar două luni de activitate au fost nominalizați în secțiunea ”Descoperirea anului 2024” la cel mai mare Concurs Național de Robotică din Moldova, ”First Lego League”. (video)

”Programarea roboților este ceva nou pentru liceul nostru si este foarte interesant când poți să-ți dai toate ideile pentru a programa robotul.”, ne-a spus Arina Afteniuc, o elevă pasionată de robotică de la Liceul din Râbnița.

Asamblarea roboților și programarea pentru divese misiuni este ceea ce o ajută și pe Diana Latul, o altă elevă care frecventează cercul de robotică a livceului ”Evrica”, să își dezvolte creativitatea:

Am început să frecventez acest cerc de robotică, deoarece este ceva nou pentru mine si în clasa noastră ,am înțeles ca acest lucru și asamblarea robotului îmi dezvoltă creativitatea iar cunoștințele de programare ne ajută pe noi toți să asamblam robotul și să îndeplinească diverse misiuni.”, povestește Diana.

Vitalie Condraticov, profesor la liceu a a dunat o echipă de elevi pasionați de programare, iar cercul poartă denumirea liceului și inițialele localității: ”Evrica-RB”.

”La început, clar lucru că era cam complicat, deoarece absolut nimic din literatură nu avem, dar cu ajutorul elevilor claselor mai mari, care la fel, au contribuit la dezvoltarea programării , anume ce ține de robotică, aici a început activitatea. Și dacă la început elevii veneau și mă întrebau: “ce să facem? cum să facem?”, atunci peste o lună mi-a părut foarte bine când elevii au spus “domnule Vitalie, puteți pleca acasă, că  facem totul singuri.”, povestește Vitalie Condraticov.

În doar două luni, roboții de la au devenit finaliști ai primei etape – primii 10 din 30 de echipe, iar la finala națională de concurs ”First Lego League”, s-au plasat pe locul 15 printre circa o sută de echipe:

”La 18.02.2024 am participat la prima semifinală la robotică în orașul Chișinău. La prima semifinală au participat 30 de echipe și noi am devenit printre primii 10 cu rezultatele cele mai bune . Finala mare a avut loc pe data de 16.03.2024 deja, unde noi la fel am participat cu robotul nostru. Și în urma întregii competiții ne-am plasat pe locul 15 din practic 100 de echipe . Este un rezultat foarte bun , deoarece echipa noastră a fost formată pe data de 24.01.24, și timp de 2 luni noi am putut să creăm o echipă , să programăm robotul, să construim acest robot pentru a ține piept chiar și acelor echipe care practică robotică deja câțiva ani la rând”, se arată încrezător Vitalie Condraticov, conducătorul cercului  ”Evrica-RB”.

Potrivit profesorului, prin experiența de  la concursul național ”First Lego League”, elevii și-au confirmat în crederea în cunoștințele și forțele proprii:

”Ne-am ales cu un trofeu destul de important pentru un nou set de robotică , deoarece am câștigat nominarea ”Descoperirea anului 2024””, a prcizat Vitalie Condraticov pentru ELITA TV.

Competiția națională FIRST LEGO League Challenge este organizată an de an de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație Clasa Viitorului. Până în prezent, la etapa internațională a competiției, Republica Moldova a obținut cinci medalii de aur, o medalie de argint și una de bronz.

Marina Zaharova, de la Râbnița, pentru ELITA TV.

Comentarii

Share this post